четвъртък, 25 юли 2013 г.

Торта "Наполеон" / Napoleon Cake



See this Recipe in English below:

Не знам защо, но ми беше много трудно да започна този пост и си отлежава вече 3-та седмица в графата с чернови. Може би, защото едва ли има кулинар, който не я е приготвил или не е обяснил, че оригиналното име означава хиляда листа. Вариациите на този десерт по света са също поне хиляда, а с това и теориите за първоначалния му произход. И макар французите да го асоциират с Наполеон Бонапарт, то италианците твърдо държат, че името идва от техния прекрасен Неапол. След щателното ми проучване излезе обаче, че оригиналната рецепта може би се е пръкнала малко по-далеч, а имено в унгарския град Сегед.

Доста години по-късно тази торта се появи за първи път и в моя дом, тъй като никой досега не я беше приготвял за мен. Единствения вкус на този десерт бях опитвала като ученичка, когато се продаваше по магазините във вид на пасти. 

И така, един ден, докато си четях книга и прелиствах един от "хилядата листа" :) , някакси ми се прияде точно този десерт. Веднага се поразрових в нета и се сблъсках отново с толкова вариации и разновидности на тортата, колкото са и историите, свързани с произхода й.


За мое щастие попаднах и на ето тази рецепта на Петя Керанова, която се получи просто чудесно, за което й благодаря. Спазих я едно към едно и сега ще ви покажа целия процес. Но преди това нека ви кажа необходимите продукти:

Необходими продукти:
1кг бутер тесто
1 л прясно мляко
3бр яйца
1.ч.ч.захар
125 гр масло
2 пак ванилия
7 с.л. брашно

Ingredients: 1 kg puff pastry 1 liter milk 3 eggs 1 cup sugar 125 g butter 2 vanillas 7 tablespoons flour


Започваме с направата на блатовете. Разгръщаме бутер тестото и го разточваме леко само в едната посока. За да са еднакви по размер, използвах и линия, така че оформих 4 еднакви правоъгълни блата, като изрезките запазих за украсата по-късно.
We start with the puff pastry. Unfold the puff dough and roll lightly in one direction only. To have the same size I used a ruler, so I shaped four identical rectangles and the scraps I kept for the decoration later.


Всяка кора дупчим с вилица, за да предотвратим надуването им при печене. Самите кори печем върху хартия за печене в предварително загрята на 200 градуса по Целзий ( 395-400 по Фаренхайтфурна, докато почервенеят.

I punch each cake layer with a fork to prevent inflating it when baking. Bake the pastry on baking sheet in a preheated oven at 200 degrees C ( 395-400 Fahrenheit) until it is done.


Готовите блатове оставяме да се охладят върху решетка. Изпечете и останалите изрезки, които по-късното ще натрошим и използваме за облепване на тортата.

Leave the finished cake layers to cool on a grid. Bake the remaining pastry scraps that will later be crushed and used for dressing the cake.


Докато корите изстиват, се залавяме с приготвянето на крема. В подходяща тенджера сипваме 800 мл от млякото, маслото, захарта и ванилиите и ги оставяме да заврят на котлона.

While the layers cool down, we begin with the preparation of the cream. In a suitable pot pour 800 ml of milk, butter, sugar and vanilla and let them boil on the stove.


През това време разбъркваме останалото мляко с яйцата и брашното. Тази смес сипваме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към врящото мляко.

During this time, mix the remaining milk with eggs and flour. Pour this mixture in a thin stream to the boiling milk, while constantly stirring.



Бъркаме, докато стане хубав пухкав крем.  
Махаме от огъня и оставяме леко да се охлади. След това преминаваме към сглобяването на тортата.


Stir until it becomes nice fluffy cream.

Get out of the fire and leave to cool slightly. Then move on to assembling the cake.



Слагаме първата кора и разпределяме хубаво от крема по цялото й продължение. Тъй като кремът ми беше доста горещ, слагах малко от крема и оставях няколко минути, докато поизстине и слагах още един пласт. След това слагаме втората кора и отново крем и така докрай. Накрая измажете хубаво тортата с крем.

Put the first sheet and spread a good amount of the cream all along. As the cream was pretty hot, I put a little amount of the cream and leaving a few minutes until cooled down I put another layer of cream. Then put the second crust and cream again and so on until it's done. Finally cover the cake with cream.



Изпечените от нас изрезки натрошаваме с вилица и с тези трохи облепваме цялата торта.

The baked from us cuttings are crushed with a fork and these crumbs are sprinkled over the entire cake.

 

Хубаво е тортата да престои поне 12 часа преди консумирането й. Направо я мушнете в хладилника за през нощта и се опитайте да не мислите за нея прекалено много :)


It is good for the cake to stay at least 12 hours before consuming it. Put it in the fridge for the night and try not to think about it too much


На другия ден й се насладете в компанията на хубаво кафе и приятна книга.




А ето и тортата в разрез:




63 коментара:

  1. Не знам как може човек да не мисли за това, Люси, просто изглежда неустоимо... Ще се пробвам и аз някой път, голяма вкусотия ще е със сигурност. Благодаря за споделената рецепта и подробното разяснение!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново Гери! Наистина си заслужава отделеното време тази торта. Постарах се да бъда максимално изчерпателна при обясненията, но да ти кажа честно, няма къде да се сбърка - много лесно и бързо става :) Да споделиш резултата, като я приготвиш! Поздрави и от мен :)

      Изтриване
    2. Браво !!! Ще се пробва !!!

      Изтриване
  2. При пъвия почивен ден ще я пробвам, изглежда мн. вкусна и лесна,но незнам как ще я опазя за няколко часа от семейството ми :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да я направите привечер и да я оставите за през нощта в хладилника. Така направих и аз, поради същата причина :)

      Изтриване
  3. Благодаря много! Тортата е фантастична!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала и за коментара! Поздрави :)

      Изтриване
  4. Много хубаво и подробно описание на рецептата. Впървия удобен момент ще я направя,защото четейки още си я представях колко е вкусна. Още веднъж благодаря за чудесното представяне на рецептата. Поздрави и бъдете здрава!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много Ви благодаря и Ви пожелавам също много усмихнати почивни дни. Ще се радвам да споделите резултата и впечатленията си от тортата, когато я приготвите!

      Изтриване
  5. Аз от няколко години съм в Италия,а тук има много улеснения за жените!Например има готови изпечени блатове от бутер тесто или еклери,сами трябва само да направим крема!!И готово!!На този сладкиш тук му викат сфойлятеля/sfogliateglia/ и е страхотен!Та е много лесно тук да се готви или да се направи сладкиш,но по-хубаво от домашното си няма,де!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Светла, напълно съм съгласна с Вас. Преди дни и аз попаднах на един доста голям магазин край морето и там имаше внос от готови кори за тази торта. Според мен обаче прясно изпечените маслени блатове са много по-ароматни.

      Изтриване
  6. Прекрасна рецепта. Ставам и хуквам към магазина!!! Приеми моето "обилно" и "пухкаво" благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля...взимайте рецепти с пълни шепи и гответе :))) Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  7. az sam pravila no edi ot blatovete go namazax s te4en 6okolad super se polu4i.

    ОтговорИзтриване
  8. Люси, и ние много обичаме тази торта,а твоята е невероятна.
    Предизвиквам те ако желаеш да се включиш на http://tatianaskitchen.blogspot.com/2013/07/blog-post_26.html.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея Танче :) Още утре ще публикувам своите отговори и въпросите към другите блогъри! Поздрави!

      Изтриване
  9. Благодаря и аз за рецептата :) Правя я в момента. Утре ще си я снимам и похапваме.

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се , че днес открих блога ви!Чудесно представяне на рецептите!
    Поздрави!
    Ива

    ОтговорИзтриване
  11. Ted_cat, Ива, радвам се, че рецептата ви допада! Поздрави и от мен за вас :)

    ОтговорИзтриване
  12. Mnogo vkusno izglejda 6te q probvam nqkoi den sas sigornost

    ОтговорИзтриване
  13. Prekrasna recepta nepremeno 6te probvam!

    ОтговорИзтриване
  14. това трябва да се опита,утре до близкия магазин за покупките и запретвам ръкави....

    ОтговорИзтриване
  15. Много вкусно изглежда,непременно ще опитам да я направя. Много подробно и точно е описано приготвянето и.

    ОтговорИзтриване
  16. Много се зарадвах на тази рецепта, Люси!Не съм се сещала за Наполеончетата, както наричахме в доброто старо време парченцата от тази торта, от години. Но сега вече чакам да отлежи в хладилника! Да, направих я, без много да му мисля. Много лесно беше и утре ще я опитам. Но съдейки от вкуса на крема, който опитах, ще бъде чудесна! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм те усмихнала с рецептата си, Дани! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Оххххх! Какво да кажа: че тортата е супер- няма спор! Едно нещо забравих да направя- да разточа леко тестото преди да ги перфорирам с вилицата и ми станаха доста надути! Това да им е проблема,казвам! Но има нещо,което не ми допадна и не изпълних,а то е,че ми се струва много това масло 125 гр за бутер тесто/buter- от немски език масло/. Маслено тесто и в добавка още масло в крема ,не го приемам. Сложих бучка само за аромат и стана един супер млечно маслен яѝчен крем! Браво,Люси идеята за тортата е страхотна и доста вкусна! Да се внимава,обаче, с мазнините,казвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, радвам се, че си пригодила рецептата според вкуса ти и ти се е усладила! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  18. Tova e unikalna torta!!! Blagodarq za receptata.... muja mi I dashterq mi imat veche Lubima Torta!!! Kato pochne chovek da q qade I nemoje da spre!!! Wow!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, да сте живи и здрави! Радвам се, че си намерихте нова любима семейна рецепта, давам ви я и я ползвайте винаги и само за хубави поводи, а те да са повече! Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря ти Люси! Мойто малко Цветенце ми каза че само тази вкусната торта 'от баничките' иска да и направя за Цветница!!! :) Запретвам ръкави и почвам!!! Поздрави!!! Живи и здрави!!!

      Изтриване
  19. Невероятно вкусна торта се получи , сърдечно благодаря , за рецептата , Люси ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря сърдечно за коментара! Да ви е сладка тортичката! Поздрави!

      Изтриване
  20. PRILI4A NA DOBUH TORTA ,SAMO 4E ,OTGORE VARXU KREMA IMA S4UKANI OREXI!

    ОтговорИзтриване
  21. тортата става много хубава,но аз намалих маслото

    ОтговорИзтриване
  22. много е сполучлива >>>>АДМИРАЦИИ

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте, имам няколко въпроса, понеже досега не съм работила с бутер тесто:))
    Ще правя тортата в кръгла форма, и понеже не съм голям спец по измазването на торти, как ще стане най-добре?
    Като залея най-отгоре с крем и оставя да се разстели и по стените на тортата или допълнително да мажа с нож?
    Също така, блатовете не се ли напояват с нещо, притеснява ме да не са много сухи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Смятам, че ако измажеш тортата отгоре и отстрани, тя ще има достатъчно възможност да омекне. Блатовтее тук са много фини и трошливи, а кремът е достатъчно влажен, затова не смятам, че има нужда от напояване. Тортата е предимно крем така или иначе. Все пак внимавайте да не препечете блатовете прекалено! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора:)
      А вие колко г/д време пекохте блатовете?

      Изтриване
    3. Здравейте, времето за печене на блатовете зависи от дебелината им. Препоръчвам да се ориентирате по цвета, или по-точно, когато тръгват леко да порозовяват :)

      Изтриване
  24. Колко е грамажа на захарта? 250гр. или 300

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвам чаена чаша от 200 мл за мерителна единица, но разбира се захарта в крема е преди всичко на вкус - можете да сложите повече или по-малко! Поздрави!

      Изтриване
  25. Здравейте! Искам да попитам с какви размери горе-долу се получава тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм мерила размерите на тази торта и не бих искала да предполагам. Донякъде се вижда от снимките, но следващият път ще я премеря и ще добавя тази информация към поста. Поздрави!

      Изтриване
  26. МИЛО МОМИЧЕ , ТИ СИ ЕДНО ГОЛЯЯЯМО СЪКРОВИЩЕ !!! БЛАГОДАРИМ ТИ ЗА ПОМОЩА ТИ ДА НИ НАПРАВИШ СЪВЪРШЕНИ КАТО ТЕБ !!! РЕСПЕКТ !!! ВСИЧКО Е ГОЛЯЯЯМА ВКУСОТИЯ !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен и благодаря за повече от прекрасните думи и комплименти - наистина се изчервих! Радвам се, че намирате рецептите за хубави и ви е лесно да ги приготвяте според описанията! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  27. Благодаря за рецептата и изчерпателното разяснение още утре ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  28. Направих тази торта по Вашата рецепта и се получи изключително добре. Благодаря, че споделята с всички нас Вашия опит и любов към кулинарството! Сърдечни поздрави от Германия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Анонимен! Поздрави от България :)

      Изтриване
  29. Радвам, се че тук ни показвате тази толкова известна торта и съм сигурна, че повечето от нас са яли по един или друг вариант приготвена.До сега обаче не съм се престрашавала да я направя цялата вкъщи. Все пак има ресторанти и сладкарници за тази цел. Но когато е домашно направена е доста по сладка. Снимките са разкошни и очакваме следващите ястия.Блатовете са така добре подредени и с този невероятен вкус, със сигурност гостите ще останат изумени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за милите думи! Надявам се да останете очаровани и когато я приготвите у дома :) Новите рецепти се задават :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  30. Здравейте,
    Направих преди малко торта "Наполеон", но имам претеснения за бутер тестото, солено е и как се комбинира с крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Георги! Не мога да си обясня защо ви се струва солено бутер тестото, не мога да гарантирам за всички марки на пазара, но стига да не е прекалено, би трябвало достатъчното количество сладък крем да свърши работата си:) Поздрави!

      Изтриване
  31. Рецептата е чудесно обяснена и подробна. Снимките са прекрасни. Правих я, получи се, ммм!!! (ще си позволя да дам идея, в абзаца за печенето може да се упомене 200 по Целзий и да се отвори една скоба 395-400 по Фаренхайт)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Фермина :) Ще добавя уточнението! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  32. Днес направих и тази торта, на вид стана страхотна, а утре чакаме да опитаме вкуса. Благодаря ти Люси, и ще опитам всичките ти торти.Поздрави, страхотна си......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Този коментар ми е изплъзнал от погледа и сега го виждам, но се надявам да ви се усладила! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  33. Тортата е чудесна,много бърза и лесно изпълнима рецепта.Крема е много вкусен.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите!Ако тази торта ти харесва, очаквай скоро и шоколадовия й вариант :)

      Изтриване
  34. Мисля да експериментирам и вместо краве мляко да сложа кокосово, тъй като имам изостанали 2 консерви. Ще пиша за резултата :)

    ОтговорИзтриване
  35. Кремът стана добре, но по някаква причина блатовете ми останаха леко жилави. Бутер тестото е на Бела, не вярвам да е от него, а и самите платки бяха тънки. Другият път може да ги изтъня още с точилката

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глория, за да не са жилави е хубаво да се точи тестото в една посока, но като цяло аз не съм фен на тестото на Бела.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...