понеделник, 9 ноември 2015 г.

Свинско с гъби и бренди / Pork chops with mushrooms and brandy


Не мога без месо! Не, дори не ме карайте...защото, който го направи, има опасност да го направя на суджуци. Все повече и повече хора около мен стават я вегани, я отказват само месото, алкохола или тръгват на йога и всякакви такива извращения.:)  
За сметка на това аз си правя торти и изяждам повече месо годишно от средностатистическо канибалско племе, но пък всеки си има кусури...:) 
(Надявам се сега някой да не вземе да си помисли, че не признавам ползите от здравословното хранене и че храня домашните със захарен памук и пръжки. )
И макар у дома да се хапва най-вече месо и риба, гарнирани със салата, за вечеря, ястията, които избирам да публикувам в блога са от онези вечери, които правим нещо по-така...................съботно-неделните удоволствия, както се казва! 
Кога иначе с такъв кеф може да хапнете нещо супер вкусно, да сипете чашка бренди на масата (и в манджата), да се излегнете след това и да се насладите на някой хубав филм на ужасите (в нашия случай) :) 


Днес ви предлагам точно такова ястие - крехки свински каренца в гъбено-сметанов сос от печурки и леко ухание на бренди, което ще се съчетае идеално с брендито в чашата...и последвалото добро настроение в края на работния ден! 


Рецептата видях от тук и още няколко места, като я адаптирах по свое усмотрение и ето какво се получи накрая:

Необходими продукти:
5-6 св. карета 
2 с.л. захтин / олио
1 с.л. масло
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
50 мл бренди
400 г гъби печурки
1 ч.ч. готварска сметана
1/2 - 1 ч.ч. бульон
сол/ пипер/ суха мащерка

Започваме като подправяме каренцата с малко сол и пипер и ги запържваме, докато получат хубав загар и от двете страни. 


След това прехвърляме в тавичка и пъхаме във фурната да се изпекат на около 180 градуса.
През това време се заемаме със соса. Нарязваме кромида, чесъна, гъбите и моркова. Последния може да пропуснете, аз реших да го добавя за повече есенен цвят :) 

                   

В подходящ съд слагам олиото и маслото да се загреят, а след това прибавям и кромида с чесъна да се запържат, докато пуснат ароматите си.


След това прибавям гъбите и морковите. Запържвам всичко това, докато водата от гъбите се изпари напълно и те започват да придобиват златно-кафяв загар.


След това слагам брендито и разбърквам, докато алкохолът се поизпари. Прибавям сметаната, разбърквам всичко и готвя още няколко минути, докато сосът започне да се сгъстява. Накрая прибавям и бульона (домашен, на кубчета, пилешки или гъбен)


Когато сосът стане с желаната от нас консистенция, дърпаме от огъня и подправяме ястието с подправките на вкус. Прибавяме и  готовите свински каренца.


Ако искате щипка свежест - сложете малко пресен магданоз, но за да засилите уханието на "есен" сервирайте пържолките с щипка суха мащерка.


Гарантирам ви, след най-дългия ден от седмицата (т.нар. понеделник), това ястие ще стопли не само стомаха, но и душата ви :)


Опитайте! 
Успешна седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


9 коментара:

  1. Merhabalar, hayırlı haftalar. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Люска, както е традицията сутрин (при мен) отварям блога ииии какво да видя ..... невероятно красива и ВКУСНА картинка -месце, гъбки и сосче!! Има ли някой, който няма да се изкуши от такова предложение (дори толкова рано сутрин ;) )!!? Обичам тази комбинация, абе обичам май всичко, което е вкусно, а това определено е такова!!
    Изпращам прегръдка и да ти е вкусен и ползотворен вторника, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила ми Руми! По думите те ти личи, че съм те изкушила, а сега освен да ти сложа една купичка с мръвчица - гладна от тук няма да си ходиш! Благодаря ти, че намина и ти желая усмихната седмица, мила!

      Изтриване
  3. Ооо, Люсиии, страхотно изглежда! Наскоро и аз попаднах на тази рецепта и я направих и много ми хареса. Но използвах стария чичо Джак защото нямах бренди :D
    Хубава седмица!
    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галка, добре си подбрала уискито :) Уиски, бренди или бърбън - все ще допринесе за мекия, леко опушен вкус на месото, което наистина променя иначе обикновеното ястие! Наздраве :) и усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Мдаа, и по това си приличаме - мръвки ми дай на мене, тестеничко и сладичко. Така че пръжките, в съчетание с топло хлебче и десерт шоколад са си направо начин на живот. Защо ли и на мен здравословните са ми далечни:)
    Мръвката при теб днес е отчайващо вкусна, добре че хапнах преди малко нещо подобно, но с пилешко филе и гъбки:)
    Поздрави, обаче аз без филми на ужасите:))

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Рецептите Ви ме радват! Бихте ли ми казали, месото контрафиле ли е? Не е ли опасно при толкова термична обработка да стане жилаво? Зная че на това месо му трябва много малко на тигана…

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да има опасност, ако ги варим малко, но ние само леко ги оставяме да ги хване огъня за цвят, а после ги готвим докато се почти разпадат. ако ви притеснява, винаги може да смените месото с плешка или друго. Поздрави и благодаря за думите <3

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...