събота, 19 декември 2015 г.

Най-вкусните меденки / The Best Filled Honey Cookies



Много е хубава зимната сутрин! Макар да няма сняг навън, което понякога пък може да е доста полезно за дупето, можем да се насладим на спокойни разходки в не толкова студеното време, докато слънцето огрява лицата ни, или напича гърбовете ни, ако сме се цуцнали на някоя приятна пейка. 
Макар и почивен ден, и тази сутрин ми се наложи да изляза по-раничко, и да се насладя на "зараждането" на наближаващата коледна суматоха. 
Малки сергиики със сурвачки и коледни чорапчета, свещички и други украшения в цветове от рубин и злато.
Забързани господа се поздравяваха и споделяха, че излизат за подаръци за малките, за да отменят половинката. Възрастни дами правеха много сложна проверка на мандарините пред плод-зеленчука, а от дървените къщички в базарчето на центъра от рано се разнесе неустоимият мирис на скара - най-добрата ароматерапия според мен!
Не да съм се настроила за празниците, ами направо вече си празнувам, като не пропускам възможността у дома също да заухае я на печено месце, я на някой вкусен коледен десерт или дребни сладки. 


Сетих се, че е време вече да споделя така обещаната (от миналата година чак), рецепта за меденки. Тази рецепта е единствената и най-вкусната, която правя, и не бих променила нищо в нея. 
Толкова са нежни, мекички и истински! Така де, меденки по магазините колко щеш, но в  тях сякаш винаги има някакъв дъх на есенция, която ме кара да се чувствам все едно съм яла ароматизирана свещ.


Това е рецепта от тетрадката на мама и е време да заеме своето достойно място в  блога, тъй като вече й се начака чакалото.

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
6 с.л. мед ( пълни)
1 ч.ч. пудра захар
1/2 пак. канела ( 5 г)
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
1/2 пак. масло от 125 г

За плънката трябват още:
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. масло от 125 г
1 ч.ч. млени орехи

Започвам като от изброените продукти замесвам меко тесто. Намаслявам си ръцете с олио и започвам да късам малки парченца от тестото, оформяйки топченца, които леко притискам. Редя в тавичка с хартия за печене, на един-два сантиметра разстояние едно от друго.


Пека в предварително затоплена фурна на около 180 градуса с обдухване (или 190 без). Меденките увеличават размера си при печене и когато започнат да придобиват лек, златно-розов загар, ги вадим. Слагаме следващата тава да се пече ( тук е добре да имате помощници:) )
Докато са още топли, меденките се издълбават, тъй като иначе се втвърдяват и е по-трудно, тъй като рискуваме да ги натрошим. Обикновено майка ми оформя следващите, а пък аз издълбавам вече изпечените. Запазваме трохите от издълбаването!


Трохите смесваме заедно с орехите, маслото и леко затопленото мляко и разбъркваме, докато получим плътен крем.
С него пълним меденките и слепваме две по две.


За шоколадовата глазура разтопявам един шоколад с една-две супени лъжици масло. Някои правят просто пръски по меденките, но у дома ги потапяме на половина, за да сме сигурни, че ще има достатъчно шоколад :)



Чудното на тази рецепта е, че с всеки изминал ден меденките стават все по-вкусни! Все повече поемат от крема и омекват, а хапнеш ли ги, те очаква най-нежната текстура за сладки, която някога ще опитате, комбинирана с прекрасния орехов крем. 


И тъй като тези снимки са от миналата година, но сега, сядайки да я описвам, си припомних и се размечтах за вълшебния им вкус, май няма да издържа и ще забъркам една порция. Но затова пък е събота и каква друга работа си имам. :)
Весели празници, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!   




80 коментара:

  1. Ехх, Люси... Ухае ми на Коледа,Чаровнице! Нетърпението ме изяжда, все едно съм на 7... А и ти допринасяш! Целувки, страхотни меденки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Алекс! Пожелавам ти много весела по детски му Коледа! :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Весели празници, Люси! Точно от тази рецепта имах нужда, благодаря. Утре ще я спретна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да помогна :) Весели празници, Магдалена!

      Изтриване
  3. Много любими, Люска, моето майче и тя така ги прави. Като бяхме деца пълнеше фруктиери преди празниците и зареждаше в "барчето" :)))), а ние тайничко си взимахме, меденки, локумки, розички.
    Много мило ми стана като от тази публикация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, то и моята майка ги правеше няколко дена преди празниците с надеждата да ги "опази", но с изненада установяваше, че чезнат с всеки ден :) Поздрави, мила и весели празници!

      Изтриване
  4. Ех, Люси! Много хубаво разказваш! Днес казах на Динко, че сигурно няма човек, който да не обича Коледа и приготовленията по този празник, а ти просто усети мислите ми с тази публикация. А твоите меденки ми напомниха колко много обичам чисто българския им вариант, който рядко сега ще срещнеш. Пълнежът им обаче...фаворит ми е! Нека твоите празници са ароматни, топли и много приказни! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя! Аз много обичам всякакъв вид сладки, и нашенски и чуждоземски, но при меденките няма спор - заради този пълнеж и крехка текстура на сладката, българските са най-вкусните! Подарявам ти едно пакетче с български спомени и ти пожелавам много весели празници!

      Изтриване
  5. Страхотни-ще се пробвам и аз,щото сладкиправенето не ми е много по вкуса..
    За украсата става въпрос-а тези са точно по моя вкус!
    Весели празници Люси!
    С поздрав Таня Левенова!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Ще се радвам да ти харесат! аз лично ги намирам в пъти по-вкусни от рисуваните! Надявам се и ти да кажеш същото! Весели празници!

      Изтриване
  6. Ние правим същите меденки за празниците и мога само да се присъединя към почитателите им - уникално вкусни! Само един минус,много са нетрайни...в прекия и непрекия смисъл:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дидо, права си като лопата :) ...наистина свършват за отрицателно време и често се налага да ги правя два-три пъти! Весели празници!

      Изтриване
  7. Супер звучи! Точно като ухание и вкус за Коледа... Със сигурност ще се запретна и аз за такова прекрасно нещо...

    ОтговорИзтриване
  8. Роси Водкаджиева20 декември 2015 г., 2:07

    С моята майка ги правим от доста години, още бях дете, но ние ги знаем като медени негърчета. Уникално вкусни - меки, ароматни, направо се топят в устата. Горещо ги препоръчвам на всички. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Няма по-вкусно от старите изпитани рецепти! Не знаех, че имат и такова име! Весели празници!

      Изтриване
  9. Само моето ли тесто се получи ронливо? Нормално ли е това? Ако не, как да стане еднородна смес? Моля за спешна помощ!
    Поздрави, Рени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рени, тестото не трябва да е ронливо, по-скоро лепенещо. Може би си сложила по-малко мед - лъжиците трябва да са пълни. Може и и яйчицата да са били по-малки и да се е получило по-сухо тесто. Не е пагубно - просто сложи още малко мед и ще стане по-мокро. Поздрави!

      Изтриване
  10. Страхотно изглеждат и предполагам, че са невероятно вкусни като всичко, приготвено с любов и желание. Имам въпрос за меда- захаросан (букет) или акациев мед ползвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Севдалина! Моят мед е домашен и е букет! Предполагам, че ще стане и с двата вида! Поздрави!

      Изтриване
  11. Много съм горда от себе си, благодарение на теб Люси! Меденките ми станаха УНИКАЛНИ! Благодаря ти от сърце Вълшебнице Люси!!! Не подозираш колко си полезна на дами като мен, които не са на ти с кухнята. За втори път успешно приготвям рецепта от твоя блог.Възхищавам ти се от сърце и ти пожелавам една незабравима Коледа,а Новата Година нека бъде за теб пълна с моменти, които да те правят щастлива! Дора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дора, благодаря ти за милите думи! За мен няма по-голяма радост от положителни отзиви на рецептите и щастливите читатели отсреща! Надявам се още много рецепти да те изкушат и да бъдат все така успешни! Поздрави и пожелание за весели празници!

      Изтриване
  12. Люси,
    прекрасни са меденките.По време на новогодишните празници почти винаги правим меденки по различни рецепти.Меденките са традиционни за такива празнични дни и се харесват от всички.Благодаря за предложението.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! И ние правим меденките между празниците, така че да има и за единия и за другия макар и често да се налага да повторим готвенето :) Весели празници ти желая от все сърце!

      Изтриване
    2. Люси,пожелавам ти честита и благословена Коледа!!!Нека в тихата,свята нощ любовта,радостта и топлината бъдат в твоя дом,за да се случат чудесата на Бъдни вечер!

      Изтриване
  13. Здравейте, впечатлиха ме меденките и ми се иска да ги направя за Коледа. Интерестно ми е колко горе долу стават от посочените прдукти? Благодаря ви предварително и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силвия! Излизат около 50 бройки, но много зависи от големината, в която ще ги направите. Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  14. Здравей, Люси! Преди малко направих меденките и са уникално вкусни! Имам един въпрос свързан с тяхното съхранение- ореховият крем съдържа прясно мляко и не съм сигурна дали ако не ги съхранявам в хладилника ще се развалят. Къде е най-добре да ги държа? Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Маргарита! Аз ги държа просто на хладно, в стая и не е задължително да е в хладилник! Весели празници ти пожелавам!

      Изтриване
    2. Благодаря! Весели празници и на теб!!!

      Изтриване
  15. Здравейте, Люси. Благодарности и от мен за привлекателните идеи. Току-що приключих с майсторенето на меденките. Като пилотно издание ми се получиха по- скоро медени питчици(уж бяха малки топчетата,другия път ще щипкам още по-малки). Но пак няма да останат:)))...Незнам как ще изтърпя до утре, за да опитам резултата. Споделете за съхранението им- в хладилник или няма проблем и извън него? Притеснявам се да не изсъхнат до 2-3дни. Уж за празника ги майсторих, ако останат до тогава, де! Весели празници и на Вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена! Ако си имат достатъчно крем, хич не ги мисли - няма да изсъхнат, даже напротив, ще омекнат още повече. Ние ги държим в поднос или тава ( покрити, на хладно, но в тая. Не е нужно да са в хладилник - просто някъде на хладно! Поздрави и весели празници! П.п. Звучат вкусно тия твои медени питчици:)

      Изтриване
    2. А и мнооого вкусни бяха! Имам поставена задача тези дни да ги повтаряме. Все не стигаме до разтоварващите дни с тези вкусотии, за които давате идеи :))Благодаря Ви отново за вдъхновяващите рецепти.

      Изтриване
    3. И аз благодаря, Милена :) Усмивки най-сърдечни.

      Изтриване
  16. Люси, искам да попитам 1 ч.ч.пудра захар колко грама е? С какъв грамаж работиш ориентировъчно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Галка! Нямам везна и не мога да ти кажа точно, но мога да ти уточня, че чаената ми чаша е от 200 мл - това трябва да ти помогне с премерването! Поздрави и весеки празници!

      Изтриване
  17. Страхотни меденки, които започвам да правя. Бихте ли ми казали само вместимостта на 1 ч.ч. Благодаря!
    Весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници от мен!
    Поздрави
    Дафи :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дафи! Ползвам за мярка чаша от 200 мл! Весели празници и на вас и вашето семейство!

      Изтриване
  18. Люси! Не устоях на тези снимки! Грабнах си! По скоро направих ги. Невероятно вкусни, мекички, ухаещи са и си ги скривам. Няма да черпя никой, за да има само за мен! С твое позволение ще публикувам рецептата за моите читатели! Топли, уютни и весели празници от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, ама много се радвам, Пете! Да ви е сладко! Разбира се, че може ( само активно линкче, към мен да има, ако може:))Весели празници и сладко похапване!

      Изтриване
    2. Благодаря, публикувам! Бъди здрава!

      Изтриване
  19. Здравейте:)
    Направих ги, не ми е ясно само как запазвате тази шоколадова глазура при нареждането? Аз добавих в моя разтопен шоколад освен масло и малко мляко,защото беше доста гъст.сега като гои наредя и ще се развали фацата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дарина! Просто ги редя внимателно, почти изправени, като се допират главно в долната част, където не лепнат. Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравей, Люсик! Имам въпрос по отношение на тестото: медът и маслото трябва ли да са разтопени, или просто на стайна температура?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Хубаво е да са на стайна температура, медът е важно да не захаросан, иначе друго изискване няма. Поздрави!

      Изтриване
  21. Здравейте отново, този път за резултата :-))). Ами станаха просто страхотни! Много благодаря за бързата и вкусна рецепта. Определено това ще са нашите меденки :-). Весели празници!

    Поздрави
    Дафи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сподели отзиви, Дафи!Весели празници и от мен!

      Изтриване
  22. Лигите ми потекоха. Докато я чета, вадя продуктите един по един и започвааааам. Радост си за очите , ушите и всички останали сетива. Благодаря, че те срещнах. Весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вера! Да ви са сладки! Весели празници!

      Изтриване
  23. И аз ги направих, на вкус са страхотни, спазих количествата от рецептата, но станаха ужасно твърди :( На цвят са същите като на снимката, много ме е яд :((((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Илиана. Пиша ти с голямо закъснение, но не мога да наваксам със задачите в последно време и блогът изостава. Написала съм в рецептата, че те са твърди в началото, но като престоят от самата плънка омекват - няма как да не омекнат, защото самата влага се пропива в тях. Друга възможност е да си направила тестото по-сухо, все пак трябва да лепне при оформянето. Затова си мажем ръцете с олио! Поздрави!

      Изтриване
  24. Здравейте, Люси :-)
    Превъзходно изглеждат , много ми се иска да успея и аз да ги приготвя :-)
    Ще споделите ли в каква последователнос замесихте продуктите за тестото , понеже не ме бива в тестените изделия , опитвам се , но в повечето случаи явно бъркам някъде. Затова и си мисля ,че явно в самото начало нещо не правя както трябва. Ще ви бъда безкрайно благодарна :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вероника. Слагам брашното в една по-голяма тава, като правя кладенче в средата и прибавям останалите. )Содата се гаси с оцета и тогава се прибавя.) Замесвам всичко на ръка, като трябва да се получи меко, лепнещо тесто. След това си намаслявам ръцете с олио, за да не лепне много и започвам да правя топчетата. След печене сладките са меки за около минута и после стават твърди, така че трябва да се работи бързо. Меденките омекват, чак когато престоят с плънката. Поздрави и успех!

      Изтриване
  25. Най -страхотния вкус на меденки... правя ги постоянно.Браво Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ирена <3 Поздрави!

      Изтриване
    2. Случайно да сте пробвали с мас? Дали ще се получи добре?

      Изтриване
    3. Не, не съм опитвала :) Но ако опитате, споделете резултата!

      Изтриване
  26. Екатерина Михайлова23 октомври 2016 г., 20:11

    Ето ги,прекрасни са,Люси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Екатерина :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  27. Здравейте, Люси! Имам питане към вас :) Каква според вас е причината първия път, когато правих меденките станаха мехи и пухкави (невероятни), а следващите два пъти при 100% изпълнение на рецептата бяха твърди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! По принцип меденките се втвърдяват след като изстинат, след изпичане и след като поседят с плънката, стават меки. Затова и са по-вкусни с всеки изминал ден. След като са станали веднъж, няма проблем с рецептата, но не мога да се сетя за причина обаче. нямам други подобни оплаквания и съжалявам, че не мога да помогна :( Поздрави!

      Изтриване
  28. Люси, разкошни меденки още тази неделя ще спретна ръкави и със сина ми ще ги направиме. На мама помощника :) Имам една молба към теб ако може рецепта за лесен и вкусен кекс,имам стандартна рецепта за кекс но вечно нещо не се получава с нея. Благодаря много от все сърце ти пожелавам весели и пълни с емоции празници. Юли :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юли, имам рецепти за кексове в блога, като скоро ще пусна и един интересен. Не съм най-големия фен на кексовете, но знам за какво говориш. Ще продължа да търся перфектната рецепта :) Поздрави!

      Изтриване
  29. Здравейте, бихте ли споделили с какво издълбавате меденките, опасявам се да не се натрошат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валя! Аз ги издълбавам докато са още горещи и меки, с малка, по-остра чаена лъжичка. Ако се втвърдят с малко остро ножче, правя отвора и издълбавам с лъжичката. Поздрави!

      Изтриване
  30. az gi slepvam s marmalad i orexi i pak stavat mnogo xubavi

    ОтговорИзтриване
  31. Страхотно изглеждат.Ще ги опитам задължително. Благодаря ;)

    ОтговорИзтриване
  32. Невероятни са, точно такива меденки търсех :) Първи са в списъка за Коледа, но не знам колко дни по-рано мога да ги направя? Благодаря ти и продължавай да ни споделяш такива вдъхновяващи рецепти! Весели и споделени празници! - Соня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, може да ги направиш и сега, но аз предпочитам да е около три дни преди това. Поздрави и Весели празници!

      Изтриване
  33. Росица Генчева16 декември 2016 г., 8:56

    Всико, което помествате и майсторите е повече от прекрасно! Успех , красавице, много успех! Желая Ви най-хубавото, за което си мечтаете. Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Роси! Весели празници и здраве и щастие на теб!

      Изтриване
  34. Станаха страхотни . Благодаря

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен20 юли 2017 г., 0:42

    :))) За първи път ги направих тази вечер. Станаха като бургерчета :D Но супер вкусни! Остана и доста от "крема", при все, че сложих 1/2 чаша с мляко :) Много са сладки, едни такива, като сандвичите в McDonalds :D :D важното че са вкусни! Благодаря сърдечно за рецептата и най-вече за хубавата статия!

    Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавия коментар, Елена! Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...